Gorivo na maksimumu

Bez autora
Nov 21 2010

Povećanje cena dizela D2 i tečnog naftnog gasa za pet i 12 dinara od početka novembra, unelo je strepnju među vozače. Gorivo u Srbiji nije poskupelo od maja, kada je Ministarstvo rudarstva i energetike po novoj formuli odredilo maksimalne cene. Prema navodima iz Ministarstva, vremenski preduslov za novi cenovnik je ispunjen, ali procenat promene još nije dostigao 3,5 odsto. Trgovci su ovih dana povećali cenu dizela D2 za 4,6 dinara. Tako je ovo gorivo dostiglo maksimum koji je određen pre pola godine. Dizela nije bilo na prodajnim mestima NIS, ali ga od prošle nedelje ima dovoljno. Veću cenu je donela jesenja setva, pa je i NIS iskoristio priliku da 5. novembra koriguje cenovnik. TNG je poskupeo zato što blokade skladišta i nemiri u Francuskoj otežavaju snabdevanje Zapadne Evrope. Cena TNG bi trebalo da do kraja godine ostane stabilna. Kada je sirova nafta na svetskom tržištu pre desetak dana dostigla dvogodišnji maksimum (više od 88 dolara za barel), pojavile su se spekulacije da bi nova cena goriva u Srbiji uskoro mogla da se poveća za četiri do pet dinara po litru.

Gorivo na maksimumuPovećanje cena dizela D2 i tečnog naftnog gasa za pet i 12 dinara od početka novembra, unelo je strepnju među vozače.

Gorivo u Srbiji nije poskupelo od maja, kada je Ministarstvo rudarstva i energetike po novoj formuli odredilo maksimalne cene. Prema navodima iz Ministarstva, vremenski preduslov za novi cenovnik je ispunjen, ali procenat promene još nije dostigao 3,5 odsto.

Trgovci su ovih dana povećali cenu dizela D2 za 4,6 dinara. Tako je ovo gorivo dostiglo maksimum koji je određen pre pola godine. Dizela nije bilo na prodajnim mestima NIS, ali ga od prošle nedelje ima dovoljno. Veću cenu je, kako objašnjavaju stručnjaci, donela jesenja setva, pa je i NIS iskoristio priliku da 5. novembra koriguje cenovnik.

Kako objašnjavaju stručnjaci, TNG je poskupeo zato što blokade skladišta i nemiri u Francuskoj otežavaju snabdevanje Zapadne Evrope. Cena TNG bi, kako kažu, trebalo da do kraja godine ostane stabilna.

Kada je sirova nafta na svetskom tržištu pre desetak dana dostigla dvogodišnji maksimum (više od 88 dolara za barel), pojavile su se spekulacije da bi nova cena goriva u Srbiji uskoro mogla da se poveća za četiri do pet dinara po litru. Tada se i procenat za poskupljenje goriva u Srbiji povećao sa 2,35 na 2,7 za samo nekoliko dana. I dok vozači strahuju da bi i benzin uskoro mogao da poskupi, u Ministarstvu kažu da je zasad ispunjen samo vremenski preduslov za korekciju cenovnika, ali da procenat promene još nije dostigao 3,5 odsto.

Sirova nafta na svetskom tržištu ugovarana je u petak za 81,51 dolar za barel, što predstavlja pojeftinjenje u odnosu na pređašnji „izlet“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik